Hoe andijvie planten?

Hoe andijvie planten?

Je kunt andijvie zaaien van mei tot augustus, rechtstreeks in de volle grond. Een goede plek om andijvie te zaaien, is waar de doperwtjes of peulen hebben gestaan. Je kunt andijvie ook eerst voorzaaien en de jonge planten uitplanten zodra ze ongeveer 5 cm groot zijn.

Kan andijvie doorschieten?

Net als sla is andijvie een langedagplant. Dit betekent dat de kroppen tijdens de langste dagen van het jaar snel doorschieten. In andere woorden: in juni en juli zullen de planten ongewenst gaan bloeien, waardoor de kroppen niet echt lekker meer zijn.

Hoe diep wortelt andijvie?

De andijvie zaaien in 1 cm diepe geulen die 10 cm van elkaar liggen. Als de eerste echte blaadjes komen dunt men de zaailingen uit op 25- 35 cm van elkaar.

Waar andijvie planten?

Andijvie staat graag in de halfschaduw, en in lichtvochtige grond. Warmte in combinatie met droogte zorgen voor sneller doorschieten, dus geef regelmatig water als het niet regent, en geef water naast de plant, niet op de plant want dan kan het blad makkelijker gaan ´smetten´.

Hoe andijvie opbinden?

Op sommige gronden heeft Andijvie veel last van wegrotten, dat zich eenige dagen na het opbinden openbaart. Om dit te voorkomen, zet men de planten wat dichter bijeen, bv. met 20 à 25 c.M. tusschenruimte; ze groeien dan tegen elkaar op en worden onopgebonden mooi geel.

Kan andijvie tegen nachtvorst?

Kan andijvie vorst hebben? De andijvie kan goed kou weerstaan. Zoals al eerder genoemd is er verschil het zomer en winter andijvie. Winterandijvie kun je dus lekker laten staan als het oktober is geweest.

Wat als andijvie doorschiet?

Overigens: als andijvie doorschiet kun je haar ook nog gewoon eten hoor. Maar dan wel vrij vlot. Je kunt een krop die omhoog groeit oogsten en eten of losse bladeren langs de omhoog komende bloeistengel oogsten. Het blad wordt wat bitterder van smaak (meer als groenlof) maar nog steeds lekker.

Hoe diep peulen zaaien?

Zaai langs het gaas, ongeveer 20 planten per strekkende meter, en 150 cm tussen de rijen. Zaai de zaden ongeveer 2 tot 3 centimeter diep.

Hoe diep radijs zaaien?

Radijs zaaien

  1. Je kunt ze het best in het voorjaar, vanaf april/mei, zaaien wanneer er geen nachtvorst meer is.
  2. Later starten kan ook, maar ze smaken minder lekker als ze bij hoge temperaturen groeien.
  3. Op een zonnige plek zaai je de zaden in rijen op 1 cm diepte en minimaal 5-10 cm afstand van elkaar.

Hoe ver moet andijvie uit elkaar?

Plant elke zaailing die je los kunt halen van het kluitje direct uit in de volle grond. Laat tussen de zaailingen onderling 35 centimeter ruimte zodat ze genoeg ruimte hebben om een volwassen krop te worden. En geef elke plantje direct na het planten ruim water.

Hoe ziet er andijvie uit?

Krul- of friseeandijvie heeft een vrij open gele krop, omringd door groen, krullerig, ver ingesneden, decoratief blad en is minder gevoelig voor schieten dan de heelbladige andijvie. De krulandijvie smaakt duidelijk bitterder dan de heelbladige andijvie.